opc_loader
LET OP: WINKEL ALMERE ALLEEN OPEN OP AFSPRAAK! Plan je afspraak voor de winkel in, via de knop onderaan deze pagina. Klik hier voor de kalender voor afwijkende openingstijden bij vakanties, feestdagen ed. Van 29 maart tm 2 april geen verzending.

WAT MOET IK AAN

Beetje extra drijfvermogen...

Wat moet ik aan, een veel gehoorde vraag bij vrouwen en meisjes. In het dagelijks leven kan veel, maar bij zwemmen zijn er regels, met name bij de wedstrijden.
De vraag een beetje meer drijfvermogen, zal niet snel gesteld worden. Hieronder een opsomming van punten waar wel rekening mee gehouden moet worden. Geïntresseerd in de hele regelgeving, lees dan het reglement van de FINA en de toelichting van de KNZB en kijk in de FINA Approved list of je zwemkleding er tussen staat.

Tijdens een zwemtraining mag in principe alles gedragen worden binnen de normen van het fatsoen. Het belangrijkst is dat zwemkleding lekker zit (niet schuurt, bandjes niet afzakken, broek blijft zitten waar hij zitten moet) en er een paar uur achterelkaar in gezwommen kan worden. De keuze is enorm: kleuren, materiaal, wel of niet gevoerd, wel of geen lange, korte pijpjes, een zwemslip, trunk of jammer. Sommige trainers raden aan om alleen een kneeskin bij een wedstrijd te dragen, zodat een kneeskin iets bijzonders blijft bij een wedtrijd en daarom een extra impuls tijdens de race kan geven. Echter vind je het vervelend dat een zwempak kan kruipen of houd je van meer bedekking, er zijn vele kneeskins die perfect zijn voor de training en ook bij de wedstrijd gebruikt kunnen worden. Ook voor mannen en jongens is er een ruime keuze. Vele kleuren, jammers, trunks, slips of boxers. Ook hier geldt, draag wat lekker zit en prettig is om een hele training aan te hebben. Veel mannen met wat steviger benen vinden het vaak niet prettig om 2 uur lang met een jammer te zwemmen, omdat de pijpen dan voor het gevoel kunnen knellen. Een trunk of slip kan dan ook prima.

Bij de training zijn er dus in principe geen regels, bij een wedstrijd zijn deze er wel. Zowel de KNZB als de NCS volgen hierin de regelgeving van de FINA. Kortweg komen deze regels neer op het volgende.

  • zwemkleding mag geen drijfvermogen hebben (maximaal 0,5 Newton)
  • pijpen tot de knie
  • zwembroek niet boven de navel
  • zwempak mag nek niet bedekken en niet voorbij de schouders komen
  • zwemkleding mag niet doorschijnend zijn
  • zwemkleding mag gevoerd zijn, echter in totaal niet dikker dan 0,8mm
  • er mogen geen twee zwempakken of zwembroeken over elkaar gedragen worden
  • zwemkleding voor vrouwens/meisjes mag tweedelig zijn, dus een bikini mag
  • zwemkleding moet netjes zijn, ze moeten bedekken wat bedekt hoort te zijn
  • er mogen geen ritsen of andere sluitingen toegevoegd zijn (bindkoord in een broek mag wel)

Heeft zwemkleding het FINA approved label en staat het op de FINA approved list, dan weet je zeker dat het goedgekeurde zwemkleding is. Je moet er wel zelf nog op letten dat de zwemkleding goed zit en dus bijvoorbeeld niet over de knieen valt. De hele lijst is te vinden op http://www.fina.org/content/fina-approved-swimwear . Je kan hier op merk zoeken of de zwemkleding op de lijst staat.

Niet alle zwemkleding heeft het FINA approved label, dit betekent niet dat het niet bij een wedstrijd gedragen mag worden. Als zwemkleding van textiel is en geheel waterdoorlatend (80 l/m2/seconde), flexibel en van vlak stof is en aan bovengenoemde eisen voldoet mag het ook bij een wedstrijd gedragen worden. Stoffen zijn Katoen, Nylon, Lycra, Polyester/PBT waarbij geen behandeling op de oppervalkte is toegepast waardoor de opperverlakte dichtgemaakt wordt (dus minder waterdoorlatend).

Voor een aantal wedstrijden is het FINA approved label wel verplicht, namelijk alle FINA wedstrijden, Olympische Spelen en de kwalifiactie wedtrijden voor de FINA wedstrijden of Olymische Spelen.

Hierboven staan de voornaamste punten. Lees het reglement van de FINA om alle ins en outs te weten. Klik hier voor het reglement van de Fina en klik hier voor het de KNZB regels afdeling zwemmen.

Dit zijn de regels voor het wedstrijdzwemmen. Masters, de gehandicaptensport, open water zwemmen en triatlon zijn op een aantal punten aangepast.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.