opc_loader
LET OP: WINKEL ALMERE ALLEEN OPEN OP AFSPRAAK! Plan je afspraak voor de winkel in, via de knop onderaan deze pagina. Klik hier voor de kalender voor afwijkende openingstijden bij vakanties, feestdagen ed.

WAT MAG IK AAN BIJ EEN OPEN WATER WEDSTRIJD

Voortaan in een wetsuit bij open water wedstrijden?

Bij veel open water zwemmers is er op dit moment onduidelijkheid over wat wel of juist niet gedragen mag worden tijdens open water wedstrijden. Vanwege de gezondheid en veiligheid van de zwemmers heeft de FINA met ingang van 1 januari 2017 de richtlijnen gewijzigd voor de zwemkleding.

De FINA regelgeving is als volgt (dit betreft de afstanden 5, 10 en 15 kilometer): Zwemkleding die in het verleden goedgekeurd was door de FINA is nog steeds goedgekeurd, echter mag alleen gedragen worden indien de watertemperatuur hoger is dan 18 graden. Is het water kouder dan 18 graden dan moet er een wetsuit gedragen worden, bij een temperatuur tussen de 18 en 20 graden mag er gekozen worden tussen een wetsuit of andere goedgekeurde zwemkleding voor open water zwemmen. Dit houdt in dat veel zwemmers bij een temperatuur tussen de 18 en 20 graden ook een wetsuit zullen dragen. Wetsuits hebben namelijk meer drijfvermogen en de tijden zullen daardoor sneller zijn. Boven de 20 graden is een wetsuit verboden.

Bij een temperatuur onder de 16 graden en boven de 31 graden wordt er niet gezwommen.

De KNZB volgt in grote lijnen deze regelgeving (aangepast 1 mei 2018)

Per 1 mei 2018 zal de KNZB definitief een reglementswijziging doorvoeren aangaande het gebruik van wetsuits bij open water wedstrijden. Hierbij volgen we in grote lijnen de FINA regels die per 1 januari 2017 reeds van kracht waren.

Vorig jaar is gedurende het Open Water seizoen de FINA regel toegepast, bij afstanden van 5km of langer. Gedurende het seizoen zijn er vele reacties binnen gekomen, zowel in positieve als negatieve zin. Het bestuur van de KNZB, het bondsbureau en de Taakgroep Open Water Zwemmen zijn opnieuw naar de tekentafel gegaan en per 1 mei is het volgende van kracht:

Bij afstanden langer dan 3000m, en bij een watertemperatuur van onder de 18 graden is het zwemmen met een wetsuit verplicht. Bij een hogere watertemperatuur of kortere afstanden is het zwemmen met een wetsuit niet toegestaan.

Dat betekent dat wanneer de watertemperatuur 18 graden of warmer is, dat er zonder wetsuit gezwommen dient te worden. Bij afstanden tot en met 3000m wordt zonder wetsuit gezwommen. Hiermee sluiten we aan bij de situatie waar we in Nederland mee te maken hebben en zorgen we ook voor een duidelijkere regel waarin competitievervalsing tot een minimum wordt beperkt.

De KNZB wil graag benadrukken dat de regels vanuit het oogpunt van veiligheid worden overgenomen. De kans dat zwemmers op een lange afstand vanwege de kou uit de race gehaald worden zal sterk verminderen. Op deze manier kunnen sporters hun grenzen blijven verleggen.

Heeft u vragen over bovenstaande, dan kunt u mailen met de KNZB via [email protected]

Met vriendelijke groet,

KONINKLIJKE NEDERLANDSE ZWEMBOND

Voorwaarden en overwegingen voor het aanschaffen van een wetsuit:

·         Een wetsuit voor zowel mannen als vrouwen moet uit één stuk bestaan en moet de wetsuit de romp, rug, schouders en knieën bedekken. Ze mogen echter niet de nek, polsen en enkels bedekken. Het gebruikte materiaal moet thermische eigenschappen hebben. Het materiaal mag uit verschillende niet doorlatende lagen bestaan maar mag geen (geïnjecteerd) gas bevatten. De dikte moet minimaal 3mm en maximaal 5mm zijn. Het pak dient vlak te zijn en mag geen ribbels of uitstekende gedeeltes hebbenTevens mogen wetsuits functionele sluitingen hebben, zoals een rits. Zie Fina Requirements for Swimwear approval (FRSA) vanaf 1 januari 2017 paragraaf 4.2.

·         Vanaf januari 2018 moet het FINA approved logo ook op wetsuits komen te staan. Zie memorandum dd 11 januari 2017.

·         De regelgeving omtrent de wetsuits zal nog veelvuldig besproken worden, ook voor het komende WK. Het is dus mogelijk dat er nog wijzigingen gaan plaatsvinden. Wees dus niet te snel met beslissen, maar volg de regelgeving.

·         Er bestaat nu al een lijst met Fina approved wetsuits (deze zijn zonder FINA label). Hierop staan Arena wetsuits. Arena zal zodra verplicht wordt dat het label op het pak moet staan, dit achteraf gaan verzorgen. Naast Arena bieden verschillende merken wetsuits aan. Mocht de regelgeving ongewijzigd blijven, achterhaal voordat je een wetsuit aanschaft of het pak gekeurd gaat worden. Voorkom dat je een pak aanschaft dat vanaf 2018 niet gedragen mag worden.

·         In Nederland is de watertemperatuur vaak boven de 20 graden, zeker aan het eind van het seizoen en in het midden, oosten en zuiden van het land. In Zeeland en aan de kust blijft de temperatuur lager.

A. KNZB

B. Fina Requirements for Swimwear approval

C. Fina by Laws

D. Memorandum

E. Regels voor triathlon, zie 4.2

Indicatie watertemperatuur

Gemiddelde watertemperatuur van de Noordzee.
Mei - 11,7 graden
Juni - 14,8 graden
Juli - 17,5 graden
Augustus - 20,0 graden
September - 19,0 graden
Oktober - 17,2 graden

In ondieper water is de temperatuur duidelijk hoger. Bijvoorbeeld in vergelijking met de juni zeewatertemperatuur van 14,8 graden is vandaag 10 juni de gemiddelde temperatuur van het overige water tussen de 16,8 en 22,4 graden. Langs de kust de laagste temperaturen en in het midden, oosten en zuiden van het land boven de 20 graden. Richting het eind van het seizoen komen daar zeker nog een aantal graden bij.

Voordat je overgaat tot aanschaf van een wetsuit, denk na over in welke maand je een open water wedstrijd hebt en waar je die wedstrijd gaat zwemmen.

SwimMere heeft nog geen wetsuits ingekocht. Wij volgen de regelgeving aandachtig en wachten totdat duidelijk is wat de exacte regelgeving gaat worden en zullen dan een afweging maken tussen de verschillende merken.

* Dit geldt ook voor alle overige zwemkleding voor indoor wedstrijden als het materiaal bestaat uit katoen, nylon, lycra en dergelijke waarbij geen oppervlakte behandeling heeft plaatsgevonden om de stof dicht te maken (drijfvermogen te geven).

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.