opc_loader
LET OP: WINKEL ALMERE ALLEEN OPEN OP AFSPRAAK! Plan je afspraak voor de winkel in, via de knop onderaan deze pagina. Klik hier voor de kalender voor afwijkende openingstijden bij vakanties, feestdagen ed.

WASSEN OF NIET WASSEN

WASSEN OF NIET WASSEN; mijn zwempak schijnt door

Nog maar een half jaartje oud en je zwempak schijnt al door. Doe je wat verkeerd of was het een slecht pak?

Als er klachten zijn over zwemkleding gaat het meestal over het doorschijnen van een zwempak op de plekken waar de meeste spanning op staat, bij de billen en borsten. Hoe komt dit nou en wat kan je er tegen doen.

De vezels van een badpak zijn teer en gevoelig voor chloor maar ook gevoelig voor de zuurtegraad van je lichaam. Het is daarom belangrijk om zwemkleding goed te onderhouden, dus direct uitspoelen en niet op een prop in een zwemtas laten zitten. Daarnaast, anders dan vroeger werd gezegd, gewoon wassen in de wasmachine. Het chloor en alle andere schadelijke stoffen moeten er uit omdat zelfs als het zwempak al droog is het chloor en de zuren door blijven werken op de vezels. De vezels zullen slijten en je hebt kans op doorschijnen. Uiteraard niet in de wasmachine stoppen op een wasprogramma met 90 graden maar op een fijnwasprogramma met een fijnwasmiddel. Daarna aan de lucht laten drogen. Niet in de zon, over een verwarming of in de droger. Bij het wassen geen wasverzachter gebruiken, daar worden vezels slap van en zal de pasvorm verminderen.

Zodra vezels beschadigd zijn, zullen ze op plekken waar de meeste spanning op staat het snelst breken en dun worden. Op dat moment zal het zwempak gaan doorschijnen.

Ga met zwemkleding om, zoals je ook met panties omgaat. Geen nagels gebruiken om het aan te trekken maar je vingertoppen, niet op ruwe oppervlaktes zitten (sla een handdoek om), niet rollen over de lijnen in het zwembad (zwem eronderdoor), niet op de kant klimmen maar een trapje gebruiken enzovoort en uiteraard niet van een glijbaan af. Uiteraard is dit niet allemaal te voorkomen, maar wees er bedacht op dat vezels stuk kunnen gaan en het zwempak kan gaan pillen. Pillen en slijtage door chloor vallen bij geen enkel merk onder de garantieregeling.

Het ene zwempak heeft meer last van chloor dan het andere zwempak. Zwempakken van Polyester/PBT zijn beter bestand tegen chloor dan badpakken met Lycra (Polyamide/elastan). Waarom dan toch voor Lycra kiezen? Een Lycra badpak is zachter, gladder en de pasvorm blijft nog beter behouden. Verschillende merken hebben veel aandacht aan het Lycra besteed en deze zijn daarom ook zeer chloorbestendig, zoals het materiaal Conka van Amanzi en het materiaal MaxFit van Arena.

Technical kleding, dus de echte wedstrijdpakken zoals Powerskin, Fastskin enzovoort niet zomaar in de wasmachine doen. Bij deze zwemkleding altijd de wasinstruncties op het label volgen.

En uiteraard geldt dit ook allemaal voor de zwembroeken. Dus mannen en jongens ook bij jullie geldt een zwembroek niet in een prop in je tas laten zitten.

Op de website van SwimMere kan je in het filter een selectie maken tussen de verschillende soorten materialen van de zwemkleding. Ook in de beschrijving bij een artikel staat altijd het materiaal.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.